Araba sayısı kadar hatta belki daha fazla motorsiklet mevcut. Taksi olarak da kullanılan motorsikletleri hem trafikte hem de park halinde çok kez görebilirsiniz. Yani Tahran için ‘motorsiklet şehri’ demek yanlış olmaz.
Araba sayısının da 5 milyona ulaştığı Tahran’da hava kirliliği üst seviyede. Özellikle kış aylarında hava kirliliğinden dolayı okulların tatil edildiği zamanlar oluyormuş.
Her ne kadar olumsuzluklarıyla başlasam da İran’a gittiğinizde Tahran’ı da mutlaka ziyaret edin. Diğer şehirlere göre cazip tarafları çok az ama neticede başkent. Görmeden olmaz. 🙂

Gülistan Sarayı
Tahran’da Gezilecek Yerler;
Gülistan Sarayı: Kaçar Hanedanı döneminde yapılan saray, bence Tahran’ın en güzel yerlerinden. Henüz Tahran başkent değilken Safeviler döneminde, dinlenmek için kullanılan Gülistan Bahçesi, daha sonra yapılan saray binalarıyla yönetim merkezi haline gelmiş. Yakın tarihte de İran Şahı Rıza Pehlevi’nin düğününün yapıldığı saray, günümüzde müze olarak hizmet veriyor. Bahçesinin güzelliğinin yanı sıra saray binasının içi de görülmeye değer. Değerli eşya ve eserlerin bulunduğu sarayın, özellikle aynalı saray olarak bilinen kısmı oldukça meşhur. İç mimarisinin neredeyse tamamı aynalarla kaplı olan bu sarayda, aynalar bütün olarak değil, parça parça kullanılmış. Bunun sebebi, baktığınızda kendinizi tam olarak görememenizdir; çünkü kusursuz olan yalnızca Allah’tır.
Negarestan Museum Garden: İran’da bahçe kültürüne çok fazla önem verildiği için görülecek yerlerin çoğunluğu bahçelerden oluşuyor. Bunlardan biri de Negarestan. Tahran’ın merkezinde bulunan bu müze, hem bahçesiyle hem de müzesiyle şehrin gürültüsünden kaçmak için ideal bir yer. İçerisinde kafe ve restoranın da bulunduğu müzeyi, gezi listenize dahil etmeyi unutmayın.
Fotoğraf: Visit İran
Azadi Tower: Tahran’ın simgelerinden olan Azadi Tower, özgürlük meydanı anlamına geliyor. İsfahan’da bulunan Nakş-ı Cihan meydanından sonra İran’ın 2. en büyük meydanı olan Azadi Tower, özellikle akşam ışıklandırmasıyla görmenizi tavsiye ederim.Tabiat Bridge: İki parkı birbirine bağlayan bu köprü, Tahran’ın en büyük yaya geçidi. Azadi Tower gibi Tabiat köprüsünü de akşam ışıklandırmasıyla görmelisiniz.
Fotoğraf: Institute for Public Art
Tecriş: Tahran’ın merkezinden biraz uzak olan Tecriş, şehrin ticari noktalarından birisi. Tecriş’i görmeden de olur ama eğer vaktiniz var ve yapacak bir şeyiniz yoksa Tecriş’i ziyaret edebilir ve Tahran’ın en ünlü eski çarşılarından olan Tecriş Çarşısı’nı gezebilirsiniz.Niavaran Palace Historical Cultural Complex: İran kültürü, sarayları ilginizi çekiyorsa bu müzeyi de listenize ekleyebilirsiniz. İran İslam Devriminden önce Şah Rıza Pehlevi ve ailesinin yaşadığı saray, bahçeleri, sanat eserleri ve görkemli saray binasıyla göz dolduruyor.Büyük Tahran Çarşısı: İstanbul’daki Kapalı Çarşının benzeri olan Tahran Çarşısı’nda alışveriş yapabilir ve Tahran hayatını gözlemleyebilirsiniz.Yeme-İçme Önerileri;
İran’da gezdiğim diğer şehirlere göre Tahran, yemek konusunda çok zengin değil ama yine de yerel lezzetler bulabileceğiniz güzel mekanlar var. Bunları da aşağıdaki listede bulabilirsiniz.
Azari Traditional TeahouseKhoshbin RestaurantRouhi RestaurantSam Coffee Roasters