Gerçekten de öyle. Her şehri ayrı güzel İran’ın ama İsfahan’ın yeri bir başka oldu bizim için. Şehrin düzgün yapısı, tarihi güzellikleri ve Nakş-ı Cihan Meydanı…
İran’a gitmeden önce Nakş-ı Cihan’ın namını duymuştum ama bu kadar etkileneceğimi tahmin etmiyordum açıkçası. Gündüzü ayrı, akşamı ayrı güzeldi.
İran’a bir daha gelme isteğimiz ise İsfahan’ı gördükten sonra oldu. Hem vaktimiz yetmedi hem de şehre doyamadık. Bu yüzden eğer İsfahan’a gitmeyi düşünüyorsanız en az 3 gün kalmalısınız.
İsfahan’da Gezilecek Yerler;
İsfahan Ulu Camii; 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası olarak ilan edilen Ulu Cami, İsfahan’ın en güzel camilerinden biri. Selçuklu dönemine ait camide cuma namazları kılındığı için İsfahan Cuma Camii olarak da biliniyor.
Fotoğraf: Wikipedia
Grand Bazaar of İsfahan; İran’ın meşhur kapalı çarşılarından biri de İsfahan’da. Bence gezmesi en keyiflisi burasıydı. Kapalı Çarşı’da yok yok desem yeridir. İran halıları, hediyelik eşyalar, kıyafetler, baharatlar aradığınız birçok şeyi bu çarşıda bulabilirsiniz.Nakş-ı Cihan Meydanı: İran halkının İsfahan’ın kalbi olarak nitelendirdiği Nakş-ı Cihan Meydanı, İran’da ilk sırada görmeniz gereken yerler arasında. Meydanın büyüklüğü, havuzu, parkları, çarşısı, tarihi eserleriyle gecesi ayrı gündüzü ayrı güzel. Yerel halkın da vakit geçirmek için en çok tercih ettiği yerler arasında olan meydan, 1979 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edilmiş. Meydandaki çarşıda alışveriş yapmak ise çok keyifli. Hediyelik eşyalar, İran’a özgü el sanatlarına ait ürünler, kıyafet, çanta ne ararsanız bulabileceğiniz çarşıda fiyatlar ise Türkiye’ye göre oldukça uygun. Nakş-ı Cihan Meydanı’nı doya doya gezmek isterseniz en az 2 gün ayırmalısınız.Ali Kapı: Nakş-ı Cihan Meydanı’nda bulunan Ali Kapı aslında 6 katlı bir saray. Safevi Hanedanlığı imparatorlarının resmi ikametgahı olan saray, İslam mimarisinin en iyi örneği olarak bilinmekte.Şeyh Lütfullah Camii: Safevi mimarisinin en ünlü örneklerinden olan cami, saray halkının özel kullanımı için yaptırılmış. Ağırlıklı olarak mavi çinilerle kaplı olan cami, İran’ın en güzel camilerinden biri.Şah Camii: Nakş-ı Cihan Meydanı’nda bulunan bir diğer cami de Mescid-i Şah. Bu cami de Safevi dönemine ait, İran’ın ünlü camilerinden biri.Çehel Sütun Sarayı: Saray, ismini farsça kırk sütun anlamına gelen Çehel kelimesinden almış. Geniş bahçeleri, havuzu ve görkemli binasıyla hayran kalacağınız saray, İsfahan’ın tam merkezinde bulunuyor. İran’daki birçok eser gibi bu saray da UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almakta.Köprüler; İsfahan’da tarihi birçok köprü var. Bunlardan en eskisi Şehristan Köprüsü. Sasani döneminde temeli atılan köprü, 12. yüzyılda tamamlanmış.Bir diğer tarihi köprü ise Si-o-se Pol Köprüsü. 297.76 metre uzunluğuyla Zayenderud nehri üzerindeki en uzun köprü unvanına sahip. Baraj seti olarak kullanılan köprü, hala suyu tutmak için kullanılıyor. 33 kemere sahip köprünün en önemli özelliği ise köprünün altında su olmadığı zaman İsfahan halkı, köprünün alt tarafında bulunan kemerlere oturarak bir yandan sohbet edip bir yandan da çaylarını yudumluyorlar.
Chubi Köprsü: 21 kemerden oluşan köprünün iki tarafı saraylara yakın olduğu için, köprüyü sadece Şah ve ailesi kullanıyormuş.Khajoo Köprüsü: Mimarlık derslerine konu olan köprü, İsfahan’ın en gözde köprülerinden. 1650 yılında Safevi Kralı 2. Abbas tarafından yaptırılmış. Köprünün dikkat çeken özelliklerinde biri ise çiniler ve tablolarla süslenmiş olması. Işıklandırmasıyla da ayrı bir güzelliğe sahip köprüyü, akşam vakitlerinde ziyaret etmenizi tavsiye ederim.Heşt Beşt Sarayı: İsfahan’da bir başka görülmesi gereken yer ise Heşt Beşt sarayı. Saray kadar içinde bulunduğu bahçe de adından söz ettiriyor.

Fotoğraf: Wikipedia
İsfahan’da Yeme-İçme Önerileri
Azadegan Tea House: İsfahan’ın merkezinde, dekorasyonuyla ilgi çekici bir mekan. Adı ‘tea house’ olarak geçse de İran yemeklerini de bulabilirsiniz.
Qeysarieh Cafe: Nakş-ı Cihan Meydanı’nın manzarasını tepeden seyretmek isterseniz meydanda bulunan bu kafeye gidebilirsiniz. Özellikle terasında akşam manzarası görülmeye değer.