Hepimizin İran ile alakalı az çok önyargısı vardır. Benim de gitmeden önce bazı endişelerim vardı. Acaba güvenli mi? Başımıza bir şey gelir mi? gibi gibi.
Bunun en büyük etkisi ise malum. Orta Doğu ülkesi olması, hakkında çıkan haberler ve İran ile ilgili yapılan algı. Tabi gidene kadar var olan endişelerimin hepsi İran’a gittikten sonra silindi gitti. Hatta daha İran’dayken tekrar gelmenin planlarını yapmaya başladık.
İran’ı bu kadar cazip kılan ne diye sorarsanız tek bir cevabı yok. Kültürü, tarihi, mimarisi, insanları, yemekleri hepsinin ayrı bir payı var. Hepsi için tekrar tekrar gidilir.
Biz 10 günde beş şehrini gezdik. Beşi de birbirinden farklı ve güzeldi ama 10 gün kalmamıza rağmen zaman yetmedi. Eğer İran’a gitmeyi düşünüyorsanız, yeterli vaktiniz de varsa en az 15 günlük bir seyahat planlayabilirsiniz. Gezdiğim şehirleri tek tek anlatacağım ama şehir şehir ayırmanız gereken vakti kabaca hesaplarsak,
Tahran - 2 gün
Kaşan - 2 gün
İsfahan - 3 gün
Yezd - 3 gün
Şiraz - 3 gün
Bu şekilde planlama yaparsanız rahat rahat gezebilirsiniz. Tabi daha fazlası olsa güzel olur ama bu tamamen size kalmış. En çok görmek istediğiniz yerleri ziyaret edip, diğer yerleri de başka zamana bırakabilirsiniz. Hem tekrar gitmek için bahane de olur. 🙂
İran Hakkında Bilinmesi Gerekenler:
Her ülkede olduğu gibi İran’ın da kendi kuralları var. Beğenirsiniz beğenmezsiniz orası sizi ilgilendirir ama İran’a gidecekseniz bunları bilerek gitmelisiniz.
İran’ın resmi para birimi İran Riyali. Fakat enflasyondan dolayı sıfırların bir önemi kalmadığı için halk kendince bir çözüm bulmuş. Biraz kafa karıştırıcı olsa da durum tam olarak şöyle;İran’da şehirler arası yolculuğu otobüs ile yapacaksanız, planlarınızı biraz esnek tutmalısınız. Çünkü yolculuk süresi normalden daha fazla sürüyor. Özellikle uzun yolculuklarda. Çünkü genelde otobüsler kalkması gereken saatten en az yarım saat sonra kalkıyor ve yol boyunca yolcu ya da yük aldığı için çok fazla duruyor. Bu nedenle yol daha uzun sürüyor. Planlarınızın aksamaması için bunu hesap ederek yola çıkmalısınız.
(Yezd’de bir otobüs terminali)
Havaalanından çıktığınızda birden etrafınızı dövizciler ve taksiciler sarabilir. Taksiciler size, kendi kur fiyatlarının daha yüksek olduğunu ve uygun bir fiyatla sizi şehir merkezine götürebileceklerini söyleyerek ikna etmeye çalışabilirler. Evet, başlangıçta havaalanındaki dövizcilerden daha yüksek bir kur sunuyorlar, ancak şehir merkezindeki kur oranlarına göre oldukça düşük kalıyor. Bu nedenle, ihtiyacınız kadarını havaalanında bozdurabilir ve geri kalanını şehir merkezinde daha iyi bir kur oranıyla bozdurabilirsiniz.İran, İslam dinine dayalı bir cumhuriyet sistemi ile yönetiliyor. Hem buna bağlı olarak hem de bununla alakalı olmayan birçok yasak mevcut. Bu yasakların hepsi tam olarak uygulanıyor mu derseniz benim gördüğüm uygulanmıyor ama yine de kurallara uymakta yarar var. Özellikle turist olarak gittiğinizde can sıkıcı bir durumla karşılaşmamak için hiç riske girmeyin derim.Yasaklar ise şöyle;
Kadınların dışarıda başörtüsüz gezmeleri yasak ama birçok yerde kadınlar başörtülerini sadece boyunlarına dolayıp rahatça dışarı çıkabiliyorlar. Özellikle İsfahan ve Şiraz bu konuda oldukça rahat.Erkeklerin ise şortla dışarı çıkması yasak. Orada tanıştığımız bir İranlı spor yapmak için şortla dışarı çıktığında ahlak polisleri tarafından eve gönderildiğini anlatmıştı.Şehir içi ulaşım da ise bizdeki gibi kadın erkek aynı yerden araca binemiyor. Özellikle metroda kadınlar için ayrılmış ayrı vagonlar var. Bu vagonlara erkeklerin girmesi yasak ama erkeklerin olduğu vagona kadınlar isterse geçebiliyor.Rock müzik dinlemek yasak. Çünkü rock müziğin ahlakı bozduğu düşünülüyor.Bir diğer yasak ise sosyal medya. Bunun sebebi de yine toplumun ahlakının bozulacağının düşünülmesi. Vpn ile sosyal medya sorununu kısmen çözebiliyorsunuz. Çünkü internet de çok yavaş.Çiftlerin sokakta el ele tutuşup yürümeleri yasak. Çiftler derken evli çiftleri kastediyorum tabi ki. Evli olmayan çiftlerin bir arada olması, seyahat etmesi sorun teşkil edebilmekte.İran’da fotoğraf çekerken dikkatli olmalısınız. Çünkü kamu kurumlarının fotoğrafını çekmek de yasak.Bu yasaklara uyup uymadığınız ise ahlak polisleri tarafından denetleniyor. Çok sıkı bir denetim olmasa da özellikle kalabalık bölgelerde sürekli bulunan ahlak polisi, kurallara uyulmadığı takdirde gerekli uyarıları yapıyor.
Yasaklar sizi caydırmasın çünkü İran’a gitmek için çok fazla neden var. Örneğin;
İran’a vize olmadan, sadece pasaportunuzla seyahat edebilirsiniz.Farklı bir ülke görmek istiyorsunuz hem de maddi olarak uygun bir tatil olsun diyorsanız İran bunun için doğru seçim olacaktır. Çünkü hem Türk lirasının değer kazandığı ülkelerden biri hem de yemek, alışveriş, konaklama ve tabi ki ulaşım çok çok uygun. Bu nedenle cebinizi çok zorlamadan bir seyahat planlayabilirsiniz.Türkiye’den İran’ın birçok şehrine uçuş var. Bu nedenle uygun bilet bulma ihtimaliniz çok yüksek. Uçakla değil de karayoluyla gitmek isterseniz de Van üzerinden otobüsle ya da arabayla İran’a gidebilirsiniz. Yeni başlayan tren seferlerini de deneyebilirsiniz.İran alışveriş yönünden çok zengin. Özellikle safran ve gül ürünlerini çok uyguna bulabilirsiniz.İran’da petrol fiyatları çok düşük olduğu için ulaşım da çok uygun. Her yere taksiyle çok uygun fiyata gidebilirsiniz. Bunun için telefonunuza Snapp uygulamasını indirmeniz gerekiyor. Uygulamada bulunduğunuz ve gitmek istediğiniz adresi yazdıktan sonra fiyatı ve şoför bilgilerine ulaşıyorsunuz. Eğer sarı taksileri kullanacaksanız da mutlaka gideceğiniz yeri söyleyip fiyatı öğrenmelisiniz.İran halkı Türkleri çok seviyor. Zaten kibar ve misafirperver olan halk, Türk olduğunuzu öğrenince daha cana yakın davranıyor.Gördüğünüz gibi İran’a gitmek için birçok sebep var. Umarım bir gün yolunuz İran’a düşer ve İran’ın güzelliklerini doyasıya yaşarsınız. 🌸